Sistem ve veri güvenliği yada veri kaybı!

[veri kurtarma .31] >>

Bilgisayar sistemlerinde ve genel olarak veri depolanan sistemlerde aslolan kullanıcı verileridir ve bu verilerin güvenliğini sağlamaktır. Donanım her zaman sistemin en ucuz ve kolaylıkla temin edilebilen kısmıdır. Peki verilerimizin güvenliğini sağlamanın yolu nedir? Pek çok kişi bize bu konuda sorular soruyor.
 
Konu ile ilgili yorum ve önerilerimizi özetlemeye çalışalım.
 
1) Veri güvenliğinde ilk ve en önemli nokta uygun çalışma ortamının sağlanmasıdır. Doğru ve sorunsuz bir elektrik beslemesi için kesintisiz güç kaynağı yada regülatör kullanılması, ısı, nem ve toz değerlerinin normal olması birinci öncelikli konulardır.
 
2) Kaliteli ve uyumlu bileşenlere sahip bir sistem satın alınması. Özellikle ticari işletmeler için hız ve kapasiteden önce bu konu daha önemlidir.
 
3) Veri depolama ortamlarına yönelik dahili ve anlık fiziksel ortam güvenliğinin sağlanması. RAID sistemleri bu konuda değişik düzeylerde güvenlik sağlamaktadır.
 
4) Konu ile ilgili hem yetkin hem de yeterli olan firmalarla çalışmak ve gerektiğinde bağımsız şirketlerden danışmanlık hizmeti almak. (Veri kaybı sonrasında doğru yerden doğru veri kurtarma hizmeti alınmasında da en önemli nokta budur.)
 
5) Lisanslı işletim sistemi ve lisanslı uygulama yazılımları kullanmak.
 
6) İşletim sistemi güvenliğini sağlamak. Kullanılan işletim sisteminin en son servis paketinin yüklenmesi, güncellemelerin yapılması ve otomatik güncelleme fonksiyonunun aktif tutulması. Anti virüs kullanılması ve anti virüsün güncel tutulması. Yoğun internet kullanımında donanım yada yazılım tabanlı güvenlik duvarı kullanılması.
 
7) Konu ile ilgili son ve de güvenliği bütünleme anlamında en önemli nokta önemli verilerin düzenli olarak yedeklenmesi. Yedeklerin kullanılan sistemin fiziksel olarak dışına alınması gerekir. Markalı CDR ve DVDR optik ortamlar bu konuda en güvenilir ortamlardır. Yedeklemede manyetik tabanlı ortamlar en güvensiz ortamlardır.


Geri