SQL, Interbase-FireBird, Paradox, ... Veri Tabanlarına Özel Çözümlerimiz
 
Çalışma alanı sadece veri kurtarma olan desiBel, ticari program veri tabanlarının kurtarılması ve onarılması konusunda kapsamlı çözümler sunmaktadır. Çözümlerimizin tamamı uzmanlarımızın geliştirmiş olduğu özel yazılım alt yapısına dayanmaktadır. İmkansız gibi görünen veri kaybı türlerinde bile servisimizde kesin sonuçlar alınmaktadır (mevcut veri tabanı üzerine yeni dosya oluşturma yada yedek geri yükleme gibi).
 
Firmamız özellikle ülkemizde yaygın olarak kullanılan ticari/muhasebe program veri tabanlarının kurtarılmasına odaklanmıştır. Son 5 yıldır ise yaygınlaşması nedeniyle özellikle SQL veri tabanına ve karmaşık RAID sistemlerine yoğunlaşmış ve kapsamlı çözümler üretmiştir. Bu çerçevede, bozulan SQL veri tabanı ve SQL yedek dosyalarının onarılması ve herhangi nedenle silinen, kaybolan yada erişilemeyen SQL veri tabanı dosyalarının kurtarılması çalışmalarımızın önemli bir kısmını oluşturmaktadır [SQL7, SQL2000, SQL2005]. Yine yaygın kullanımı nedeniyle Interbase [GDB, FDB, GBK], Paradox, Access, MySQL ve Oracle veri tabanlarına yönelik de benzer kapsamlı çalışmalar servisimizde yapılmaktadır.
 
Çözüm ürettiğimiz muhtemel veri kaybı şekilleri :
  1. SQL veri tabanı dosyalarının silinmesi.
  2. SQL veri tabanı dosyalarının bulunduğu bölümün formatlanması.
  3. SQL veri tabanı dosyalarının bulunduğu diskin yeniden bölümlenmesi ve fomatlanması.
  4. Formatlama yada yeniden bölümleme-formatlama sonrasında işletim sisteminin yeniden yüklenmesi.
  5. Formatlama, yeniden bölümleme-formatlama ve işletim sistemi yükleme sonrasında yedekten eski SQL veri tabanının geri yüklenmesi.
  6. Mevcut SQL veri tabanı üzerinde yeni veri tabanı dosyalarının oluşturulması.
  7. SQL veri tabanının bozulması ve attach edilememesi, Log sorunları.
  8. Geri yüklemede SQL yedek dosyalarının hata vermesi.
  9. SQL veri tabanının bulunduğu diskin yada herhangi veri depolama ortamının fiziksel olarak kısmen yada tamamen erişilemez hale gelmesi.
  10. "Error 823 : I/O error (torn page, bad page ID, ...) detected during read at offset 0x000000000026000 in file 'xxx_Data.MDF." gibi ve benzeri hata mesajları alınması durumunda SQL veri tabanının kurtarılması ve çalışır hale getirilmesi.
Genel hatlarıyla sınıflayarak açıklamaya çalıştığımız veri kaybı şekillerine yönelik geliştirdiğimiz kurtarma ve onarım çözümlerimiz tüm veri tabanı türlerini kapsayacak şekilde esnek bir yapıya sahiptir ve ilk kez karşılaştığımız veri tabanı türlerine bile kısa sürede uyarlanabilmektedir.
 
Otomatik veri kurtarma programları, Dikkat !

Neredeyse bilgisayar kullanan herkes tarafından bilinen ve veri kayıplarında yaygın olarak kullanılan otomatik veri kurtarma programları özel yada genel amaçlı veri tabanı dosyalarında genellikle işe yarar sonuçlar elde edememektedir. Veri tabanı dosyaları sürekli güncellenen ve büyüyen dosyalar oldukları için kurtarma sürecinde otomatik mantıklar (algoritmalar) genellikle işe yaramamaktadır. Yapılan genel istatistiklere göre otomatik veri kurtarma programlarının veri tabanı dosyalarında sonuç elde etme ihtimali %5’ten fazla değildir. Otomatik veri kurtarma programları ile kurtarılamayan (kurtarıldığı zannedilip de çalışmayan yada hiç iz bulunamayan) veri tabanı dosyalarının özel yöntemlerle kurtarılması firmamızın ana çalışma alanıdır ve firmamız her durumda muhtemel kesin sonucu elde etmektedir.
 
Bilinçsiz ve yanlış müdahalelerde ne olur?
 
Veri tabanı dosyalarının bozulması yada değişik şekillerde kaybolması yada erişilemez hale gelmesi durumunda bilinçsizce yapılan onarım yada kurtarma denemeleri en tehlikeli yaklaşımdır. Bir işletmenin veri tabanı o işletme için hayati öneme sahiptir. Bunu riske atacak çalışmalar yapmak o işletmeyi büyük bir riske atmak anlamına gelecektir. Gerek bilgisayar hizmeti veren kişilerin, gerek bilgi işlem elemanlarının gerekse işletme sahiplerinin bu konuda duyarlı olmaları gerekmektedir. Yapılan istatistiklere göre gerçekte veri kayıplarının %70’i veri kaybına neden olan olay sonrası yapılan bilinçsiz ve yanlış müdahaleler nedeniyle olmaktadır.
 
Doğru müdahale nasıl olur?
 
Birinci ve en önemli kural, veri kaybının yada sorunun oluştuğu bilgisayar üzerinde işlem yapmamaktır. Veri tabanı kontrol, onarım yada yedek test işlemleri başka bir bilgisayarda yapılmalıdır. Dosya silindi yada disk bölümü formatlandıysa, olayın olduğu disk çalışan başka bir sisteme ikinci disk olarak takılmalı ve otomatik programlar ile taramalar orada yapılmalıdır. Otomatik programlarla elde edilen dosyalar geri yüklenmeden önce test edilmelidir (şansınızın %5 olduğunu söylemiştik). Fiziksel arızalarda otomatik programlar ile tarama yapılmamalıdır. Çünkü bu işlem diskin veri kurtarma çalışması yapılamayacak şekilde tahrip olmasına neden olabilmektedir. Disk ölmese bile ekstradan kaybedilecek 1 sektör, kritik parametrelerin bulunduğu bir bölgeye denk gelmesi durumunda veri tabanı için büyük hatta geri dönüşü olmayan ölümcül bir kayıp anlamına gelebilmektedir.
 
Not : Yukarıdaki bölüm (Doğru müdahale nasıl olur?) ille de müdahale edeceğim diyen kişilere yol göstermek amacıyla yazılmıştır. En doğru yaklaşım verileri hiç riske atmadan profesyonel veri kurtarma hizmeti almak üzere firmamız ile bağlantıya geçilmesidir.
 
Veri tabanı dosyalarını yedeklerken, DİKKAT!
 
Eski DOS döneminden kalma alışkanlıkla çoğu firma maalesef yanlış yedekleme yapmaktadır. Veri tabanı değil, programı çalıştıran dosyaların bulunduğu klasör yedeklenmektedir. LBS LKS2'yi baz alarak örnek verecek olursak,
 
program "X:Program FilesLKS2" klasörüne kurulmakta,
veri tabanı ise "X:Program FilesMicrosoft SQL ServerMSSQLData" klasöründe,
LKSDB_Data.MDF ve LKSDB_Log.LDF dosyalarında tutulmaktadır.
 
Dolayısıyla yedeklenmesi gereken dosyalar MDF ve LDF dosyalarıdır. LKS2 klasörünü yedeklemenin hiçbir anlamı yoktur. Ülkemizde yaygın olarak kullanılan pek çok program varsayılan şekliyle benzer yapıda çalışmaktadır. Kullandığınız programın veri tabanı dosyalarının neler olduğunu ve nerede tutulduklarını üretici firmadan yada servisinden öğrenmenizi ve doğru yedekleme yapmanızı tavsiye ediyoruz.
 
Yedekleme ile ilgili diğer bir konu da yedekleme işinin otomatize edilmesi ve kritik telafi süresine göre zamanlanmasıdır. SQL veri tabanı yönetim sistemi istenilen şekilde planlanabilir bir yedekleme aracına sahiptir. Bu aracı kullanarak veri tabanının tutulduğu bilgisayara bağlı bir yada birkaç bilgisayara yedek alma işlemini planlamanızı ve bu yedekleri de düzenli olarak DVDR ortamlara yazmanızı tavsiye ediyoruz. USB flash belleklerin ve USB harici disklerin doğru yedekleme ortamları olmadığını da hatırlatmakta fayda görüyoruz.